Kedves Jelentkező, Érdeklődő, ebben a cikkben szeretnénk az önéletrajz fontosságáról beszélni, és egyúttal egy kis útmutatót adni hogyan tudod magad “piacképesebbé” tenni a munkaerőpiacon.

Fontos, hogy az önéletrajz egyfajta “útlevél”-ként funkcionál a munkakeresés során. Ne felejtsük el, hogy a munkahely HR-ese, vagy képviselője ezt fogja kézhez kapni legelőször, majd az alapján kell eldöntenie, hogy szeretne e tovább lépni, avagy sem. Ő csak annyit lát belőled, tud rólad, amit az önéletrajzodban lát.
Ezért igenis fontos, hogy lehetőleg minél részletesebb leírást kapjon a korábbi munkatapsztalataidról, illetve kompetenciáidról, korábbi tanulmányaidról, vagy képzéseidről. Természetesen meg kell tartani az egyensúlyt, mert az sem szerencsés, ha valakinek 5 oldalas az önéletrajza, ezért fontos, hogy tömören, lényegretörően fogalmazzunk. Formátum szempontjából a partnerek az “amerikai” tipusú önéletrajzot kedvelik, ahol vázlatszerűen vannak a korábbi munkatapasztalatok feltüntetve, lehetőleg a legutóbbitól visszafelé időrendi sorrendben.

Az alábbi sorrendet célszerű betartani az önéletrajzod szerkesztése során:

  • Fejléc, “Curriculum Vtae” vagy “Resume”+ a neved kiemelve
  • Személyes adatok, mellé a fotód
  • Szakmai tapasztalat (állandó munkák)
  • Egyéb munkatasztalat (gyakorlati hely, nyári/szünidei/szezonális munkák)
  • Tanulmányok
  • Egyéb ismeretek
  • Személyiségjegyek, kompetenciák
  • Szabadidő, hobby

Hol lehet a legegyszerűbben megszerkeszteni az önéletrajzod teljesen ingyenesen?

Az Europass weboldalán tudod a legegyszerűbben és legprofibban megszerkeszteni az önéletrajzod, nem igényel semminemű programozói előképzettséget, hiszen a sablonok beállításával a program automatikusan úgy rendezi az önéletrajzod, ahogy Te szeretnéd. Neked csak egymás után, űrlap szerűen ki kell tölteni a megfelelő adatokkal, a szoftver pedig elvégzi a megfelelő formátumba rendezést. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy más formátumok nem elfogadottak, vagy hátrányt jelentenének, egyszerűen csak az Europass egyszerű kezelése miatt ez a legelterjedtebb, és legfelkapottabb önéletrajz készítő platform.

Erre a linkre kattintva https://europa.eu/europass/hu, egy gyors regisztráció után már kezdheteted is készíteni az önéletrajzod!