Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Accent Group személyzeti partnere lehettünk. Partnerünk Európa- szerte ismert munkaerő szervező ügynökség, számos iparág több száz pozíciójába szervez munkaerőt Európa számos országában. Cégünk a belgiumi divízió munkáját hivatott segíteni.

A megcélzott iparágak a következők: építőipar, gépipar, autóipar, szállodaipar, logisztika.

A megpályázható munkalehetőségek száma rengeteg, ezért az éppen aktuálisan betölthető állásokat illetően érdeklődj irodánkban! Áltakános nyelvi elvárás az angol, bizonyos esetkeben a német, nagyon ritkán a flamand.

A több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Accent, a “House of HR” európai HR csoport részeként, gyorsan növekvő, dinamikus és innovatív toborzási partnerként működik, aki az emberek tehetségét és álmait ötvözi az országszerte sikeresen működő vállalatokkal. A cégnek több mint 260 irodát magában foglaló széles hálózata van Belgiumban, és naponta több mint 10 000 embert foglalkoztat. A tanácsadók által beszélt nyelvek széles skálájával biztosítja a zökkenőmentes kommunikációt a külföldről érkezők számára, és garantálja a legmegfelelőbb munkahelyet. Az Accent olyan cégekkel működik együtt, amelyek számos iparágban tevékenykednek, és hosszú távú állásajánlatokat kínálnak a szakképzett munkaerőnek. Pályázóinknak megfelelő állást kínálunk a belga törvények szerint, pénzügyi vagy biztonsági kockázatok nélkül.

Mit várhatnak a külföldről jelentkezők az Accenttől?
• Alapos felkészülés az anyaországban.
• Személyes fogadtatás kollégáink által, akik megmutatnak mindent
• Hosszú távú szakmai előmenetel és munkavállalás Belgiumban (fix szerződéses lehetőség)
• Versenyképes fizetés.
• Támogatás nyújtása, mint a városházán való regisztráció, bankszámla nyitása, egészségbiztosításhoz való csatlakozás, stb
• Segítségnyújtás a szálláskeresésben
• A munkaviszony szabályszerű megszüntetése hazautazáskor

Meggyőződésünk, hogy cégünk felelőssége, hogy pozitívan járuljon hozzá a társadalmi változásokhoz, és ezeket az értékeket és elveket rögzítjük szakmai és személyes magatartásunkban, és elkötelezzük magunkat küldetésünk etikus teljesítése mellett. Minden tevékenységünket az etikus üzleti magatartás lehető legmagasabb normáihoz igazítjuk.

SZERZŐDÉS ÉS FIZETÉS
Az Accent-tel aláírt szerződés ideiglenes munkaszerződés.
2.1 Ideiglenes munkavégzés:
Mi az ideiglenes munka?
A legtöbb esetben heti szerződések sorozatáról van szó. A munkaerőpiacra ma tökéletes belépés a munkaerő-kölcsönzés. A munkaerő-kölcsönzés nagyobb rugalmasságot jelent, nem csak a cégnek, hanem Önnek, mint kölcsönzött munkavállalónak is. Lehetővé teszi, hogy próbaidőszakban legyen része, mielőtt állandó állásra jelentkezne. Az Accent-nél azonban minden ideiglenes állásunkban lehetőség van állandó foglalkoztatásra.
Milyen hosszú a szerződés?
Ideiglenes munkavállalása alatt határozott idejű szerződéssel az Accentnél lesz regisztrálva. Ezen időszak letelte után lehetősége van arra, hogy határozatlan idejű szerződést kössön a munkaadójával. A határozott idejű szerződést mindkét esetben a törvényi felmondási idők betartásával felmondhatja mindkét fél.
Hogyan működik a munkabér kifizetése?
Közvetlen kifizetéssel heti nettó bért kap a ledolgozott órákért. Ezt az összeget mindig a teljesítményhetet követő 8 munkanapon belül kapja meg. A fizetési bizonylatot elektronikusan, e-mailben küldjük meg Önnek. Ha postán szeretné megkapni a fizetési bizonylatot, kérjük, értesítse Accent tanácsadóját. A bruttó bér egy részét levonják és azonnal továbbítják a törvényileg előírt adóelőlegeket és a társadalombiztosítási hozzájárulást a belga adóhatóságnak. Az Accent szívesebben fizeti a bérét belga bankszámlára. Javasoljuk, hogy legyen bankszámlája, mielőtt Belgiumba indulna. Lehetőség van a munkabér átutalására külföldi bankszámlára is. A nemzetközi átutalás költségei a munkavállalót terhelik. Kérésre egyszeri utazási költségtérítést fizetnek az első munkahetet követően, legfeljebb 150 euró erejéig.
2.2 Adók Belgiumban
Munkakezdéskor egy bizonyos összeget levonnak a heti/havi bruttó fizetéséből, és azonnal továbbítják az illetékes hatóságokhoz előlegként. Személyes helyzetétől függően választhat 18%, 20%, 23%-os adókulcsok közül, utalhat a bruttó fizetéséből és fizetheti az adóelőleget. Nyomatékosan javasoljuk, hogy a 23%-ot vagy legalább a 20%-ot válassza, hogy elkerülje a kellemetlen meglepetéseket. Általában (első alkalommal – az első Belgiumban való munkavállalást követő évben) kérést kap a belga adóhatóságtól, hogy nyilatkozzon az előző évi jövedelméről. A bevallás többféleképpen is benyújtható:
• Papír változat: Ebben az esetben június végéig kell benyújtani az űrlapot.
• Adóbevallás online: Ebben az esetben július közepéig kell benyújtani az elektronikus űrlapot.
• Könyvvizsgáló által: Ha nyilatkozatát elismert könyvvizsgáló dolgozta fel, az elektronikus űrlapokat október végéig lehet benyújtani.
Figyelem! Amint a digitális vagy a könyvelő szerinti bevallás mellett döntött, akkor már nem kap papír alapú felszólítást.
A végszámlát a nyilatkozatát követő hónapban kapja meg.
További információk a következő címen találhatók: https://finance.belgium.be/en/private-individuals/tax-return.
A legtöbb városban külön irodák vannak, amelyek ingyenesen segítenek az űrlap kitöltésében. A címet és a nyitva tartást a meghívóval együtt a borítékban találja. Ha most érkezett Belgiumba, adózási szempontból nem rezidensnek nyilváníthatja magát Belgiumban. Ezt a városházán való regisztráció előtt kell megtennie. Személyes helyzetétől és hazájában szerzett jövedelmétől függően ez az adózási forma is előnyös lehet az Ön számára.
A regisztrációs űrlapot itt találja: https://eservices.minfin.fgov.be/webForm/public/inrbni/inrBni.jsf
Számos formalitást kell teljesíteni. Az eljárás eredményes befejezése után a nem belföldi illetőségű személy adóbevallása lép a szabványos bevallás helyébe. A jövedelemnyilatkozat iránti kérelmet a következő év második felében kaphatja meg. Nyomatékosan javasoljuk, hogy adóbevallását elismert könyvelővel dolgoztassa fel. Az árak 50 és 200 euró között vannak.

2.3 Társadalombiztosítás
A bérből minden héten levonásra kerül a bruttó bér 13,07%-a, amely a munkáltatói társadalombiztosítási járulékot jelenti, és a nyugdíj-, munkanélküli- és egészségügyi járulékot fedezi. Külön társadalombiztosítási hozzájárulás is kötelező. A hozzájárulás összege változhat, mivel a számítás a negyedéves fizetésen alapul.
2.4. Fizetési szelvény és „Fiscale Fiche 281.10” adóűrlap.
A fizetési szelvényt hetente küldjük postán, és/vagy a MY ACCENT APP-ban érhető el. Kérjük, ne habozzon, kérje tanácsadóink segítségét, hogy többet megtudjon fizetéséről. A Fiche 281.10 éves adónyomtatványt postai úton küldjük el márciustól és áprilistól, és/vagy elérhetővé tesszük a MY ACCENT APP-ban. Ezt az űrlapot kell kitöltenie adóbevallásához. Ezen a Fiche 281.10 néven futó lapon megtalálja az elmúlt bevételi év összes kifizetésének, levonásának, kifizetéseknek, mindennemű juttatásának és újraszámításának összegét. Attól függően, hogy hol él Belgiumban, ezeket a dokumentumokat hollandul vagy franciául kapja meg.
2.5 Nyugdíj
Ha egy EU-tagállamból érkezik Belgiumba, az országa nyugdíjrendszerébe fizetett járulékát átutalhatja Belgiumba, ha Belgiumban szeretné nyugdíját élvezni, vagy fordítva, Belgiumból saját országába költözhet. Ehhez ki kell töltenie az E104-es és az U1-es nyomtatványokat, és be kell mutatnia a nyugdíjrendszerért felelős intézményeknek. Belgiumban a mypesion.be oldalon ellenőrizheti, illetve hozhatja létre/tekintheti meg nyugdíjadatait.
2.6 Rendkívüli juttatások
13. havi munkabér év végi kifizetéssel+szabadságpénz (vacation bonus), ami általában a havi bér 90%-a, és nyáron kerül kifizetésre. A munkavállaló további juttatásokban is részesülhet attól függően, hogy melyik iparágban dolgozik (szakszervezethez tartozik)
• Kötelező juttatások: az egyes szakszervezeteknél a kollektív szerződésben meghatározottak.
A munkáltatók mindig adhatnak többet, de soha nem kevesebbet, mint amennyit a törvény megkövetel.
• Egyéb: Ha a KSZ ezt nem írja elő, a munkaadó dönthet további juttatások nyújtásáról.
Ha azonban a vállalat további juttatásokat, például étkezési utalványt ad egy alkalmazottnak, azt mindenkinek kell adnia. Nem tehetnek különbséget állandó és ideiglenes alkalmazottak között.

SZOLGÁLTATÁSOK
Belgiumi tartózkodása alatt az Accent Support Team és cégünk egyik tanácsadója mindig az Ön rendelkezésére áll a következőkkel: információk, támogatás és különféle szolgáltatások, amelyek megkönnyítik az új munkahelyre való átállást és a belgiumi életet.
3.1 Bankszámla
Lehetősége van belga bankszámlát nyitni. Csak érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre van szüksége.
Kötelező belga bankszámlával rendelkezni? Nem, de kényelmesebb lesz az Ön számára. Gondoljon arra, hogy innen intézi a fizetését, szabadságát, gyermek után járó pótlékot, törvényen kívüli juttatásokat stb. Belga bankszámlával gyorsabban juthat kifizetéseihez. Emellett a külföldi bankok általában díjat számítanak fel a nemzetközi banki átutalásokért.
Ha saját országában rendelkezik bankszámlával, javasoljuk, hogy váltsa át eurószámlára. Fizetésének átváltásával megtakaríthat néhány tranzakciós költséget, és egyszerűbbé teheti a fiókja, bankkártyája stb. használatát.
3.2 Egészségbiztosítás
Belgiumban az egészségbiztosítást általában „viszonosságnak” nevezik. Amint Ön Belgiumban dolgozik, ez a biztosítás kötelezővé válik, és az Országos Társadalombiztosítási Intézet által elismert egészségügyi költségek nagy részét megtéríti. Munkaképtelenség esetén is fizet. Választhat a belga piacon elérhető alapok közül. Az Ön beleegyezésével az Accent tanácsadó megkönnyítheti a tagságot a szükséges dokumentumok kitöltésével és elküldésével az Ön által választott alapnak, vagy valamelyik partnerünknek. Általában körülbelül 10 €/hóba kerül, és évente egyszer vagy havonta fizethető csoportos beszedési megbízással.
Mi van, ha nem iratkozok fel?
Ha nem vagy biztosított, akkor az orvosi eljárásokkal, gyógyszeres kezeléssel, kezeléssel, kórházi kezeléssel stb. kapcsolatos összes költséget fedeznie kell. Akkor is, ha betegség, baleset történik.
Mik az előnyök?
Az Ön “viszonossága” fedezi Önnek az orvosi vizsgálatok, a gyógyszeres kezelés, a betegszabadság stb. költségeit.
Teljesen visszakapom az árát?
Nem. Van egy vissza nem térítendő pénzösszeg. Például egy háziorvosi vizsgálat 27 euróba kerül, és 23,06 eurót kap vissza. Ha kórházi kezelésre szorul, előfordulhat, hogy a rendszeres biztosítás nem fedez minden költséget, ezért javasoljuk, hogy fizessen be egy kórházi csomagra is. Munkahelyi baleset esetén minden költséget a munkáltató biztosítója fedez.

Milyen feltételekkel fizet az egészségbiztosítás:

• Orvosi költség: azonnal

• Pótbevétel:

o Önnek munkaszerződése van, vagy munkaviszonya nem több mint 30 nappal járt le a cselekvőképtelenség kezdetekor

o legalább 180 napot dolgozott a munkaképtelenné válását megelőző 12 hónapban (teljes munkaidőben) vagy 800 órát (részmunkaidő)

3.3. Gyermekkedvezmény
Tanácsadóink segíteni fogják Önt a gyermektámogatás lehívásában. Egyszerűen foglaljon időpontot Accent tanácsadójához! Az előjegyzést követően a kérelmet a belgiumi gyermekellátásért felelős külső intézményhez küldik. A helyzetét elemzik. Szükség lehet bizonyos információkra a hazájában fennálló helyzetéről, de miután mindent jóváhagytak, gyermekjuttatásban részesül, és rendszeres 6 hónapos eljárás indul annak ellenőrzésére, hogy minden megfelelően történt-e.
3.4. Jelentkezés a városházán
Aki 3 hónapnál hosszabb ideig szeretne Belgiumban tartózkodni, annak az érkezéstől számított 8 napon belül be kell jelentkeznie a lakóhelye szerinti városházán. A regisztrációhoz hivatalos címre és érvényes személyi igazolványra van szükség. Szükség esetén segítséget tudunk ajánlani. Regisztráció után kérjük, hozza magával a regisztrációját igazoló okmányt az Accent irodájába.
Mi van, ha nem jelentkezem a városházán?
Ha nem regisztrál, nem lesz nemzeti regisztrációs száma Belgiumban. Emiatt elveszítheti a jogosultságát különböző ellátásokra (munkanélküli segély (ideiglenes) kollektív bezárás miatt, rossz időjárási kompenzáció stb.). Ezen kívül 150 euró körüli közigazgatási bírság is kiszabható, az összeg régiónként változhat).

LAKHATÁS
4.1. Szállás
A belga lakosság körülbelül 30%-a bérli azt a lakást, amelyben él, így elég nehéz lakást találni. Ezen a területen szerzett több mint 10 éves tapasztalattal a támogató csapat ingatlantulajdonosok és ingatlanügynökségek hálózatát építette ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy nem belga jelöltjeinket a szállások bérbevevésében segítsék. Mielőtt elindulna Belgiumba, a támogató csapat egyik tagja felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy bemutassa az elérhető szállásokat. Elmagyarázza, hogy mi hogyan működik, és tájékoztat a költségekről, amelyeket Önnek kell fedeznie a bérleti díj és a járulékos költségek tekintetében.
A csapat a bérleti szerződés értelmezésében, aláírásában, a járulékos költségekre és a tűzbiztosításra vonatkozó szerződések megkötésében is segítséget nyújt. Ezek a dokumentumok hollandul készültek, ezért aláírásuk előtt meg kell ismernie a dokumentumok tartalmát is.
A lakásbérleti szabályok és gyakorlatok eltérhetnek az Ön országában érvényes szabályoktól, és a következő sorokban összefoglaljuk a bérleti jogszabályok legfontosabb szempontjait:

• A tulajdonos és a bérlő között írásos bérleti szerződést kell kötni, amelyet mindkét fél aláír a kulcsok átadása előtt

• A bérleti szerződéshez mellékeljük az úgynevezett helyleírást, amelyet a tulajdonosnak és a bérlőnek is alá kell írnia. Ezt a dokumentumot általában szakértő állítja ki, és a bérlőnek fizetnie kell a szolgáltatásért.

• A szerződés megkötése előtt három havi bérleti díj összegű garancia kauciót kell letétbe helyezni egy külön bankszámlán

• A bérlő köteles a lakbért rendszeresen és időben fizetni

• A bérlő köteles a járulékos költségek (villany, gáz, víz, internet, tűzbiztosítás) számláit rendszeresen és időben megfizetni.

• A bérlő köteles a szállást tisztán tartani, és ha a lakásban kárt okoz, teljes mértékben felelős a költségekért

• Amennyiben a szálláshely központi fűtéssel van felszerelve, a bérlő jogszabályi kötelezettsége a rendszeres szakember általi ellenőrzés és szervizelés. Ennek a szolgáltatásnak a költségét is a bérlőnek kell állnia.

• A lakást megoszthatja valakivel, ha a tulajdonos tájékoztatta és beleegyezik, és a lakás szerkezetileg megfelelő. szigorú előírások vannak érvényben, amelyek a szállás típusától függően korlátozzák az együtt lakható személyek számát

• A bérlő köteles írásban tájékoztatni a bérbeadót a szállás elhagyási szándékáról és a bérleti szerződés felmondásáról. A legáltalánosabb határidő az indulás előtt 3 hónappal. A határidő elmulasztása esetén a bérlőt 1, 2 vagy 3 havi bérleti díj összegű kötbér fenyegeti.

4.2. Bérleti díjak és költségek

A törvény szerint, ha Belgiumban bérel szállást, 3 havi bérleti díj összegű kauciót kell hagynia. A Belgiumba érkezés megkönnyítése érdekében az Accent fizeti a kauciót, és egyben kezes is a bérleti szerződésére. Cserébe 250 euró letétet kell felhalmoznia a munkakezdést követő első 5 hétben. Amikor elköltözik, a támogatói csapat kapcsolattartója gondoskodik a letétből származó ki nem fizetett költségek visszatérítéséről vagy átvállalásáról. Belgiumban a bérleti díjat általában az aktuális hónap 1-jén kell befizetni a tulajdonos számlájára. Az Accent kifejlesztett egy fizetési rendszert, amely megkönnyíti munkáját, legalábbis a tartózkodás kezdeti szakaszában. Ez azt jelenti, hogy minden hónap 15-ig van ideje átutalni a bérleti díjat. Ha egy ideig egyedül él, a maximális bérleti díj 350 €, míg az Accent fizeti a bérleti díj fennmaradó részét. A bérleti díjak területenként változnak. Hogy képet kaphasson várható megélhetési költségeiről, egy régióban átlagosan 16 helyszínt vettünk, összeadtuk az átlagos gáz-, villany-, víz- és internetköltségeket, és így 105 €/hét-re jutottunk. Az önre eső részt mindig az alapján számítják ki, hogy hány napja volt ott abban a hónapban, amelyért fizet. Ez a számítás a bérleti díjon kívül tartalmazhatja a helymeghatározás és a kötelező tűzbiztosítás költségeit, valamint az épület fenntartási költségét, illetve a víz- vagy energiafogyasztás céltartalékát is. Az Accent segítő csapatának kapcsolattartója részletesen elmagyarázza az Ön által választott szállással kapcsolatos összes költséget.

4.3 Rezsiköltségek:

Energia és víz
Belgiumban havi előleget kell fizetnie áram- és gázfogyasztásából. A vízről 3 havonta kap számlát. A járulékos költségekre vonatkozó szerződés elején a szolgáltató a szállás típusától függő összeget (átalányt) javasol.
A számla az egyik bérlő nevére van kiállítva, és a megadott határidő előtt fizetendő a szolgáltatónak. Ezt megteheti banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy felár ellenében a Bpost (belga posta) valamelyik irodájában.
A szerződés lejártakor vagy a szerződés kezdetétől számított egy év elteltével a szolgáltató kiszámítja az Ön tényleges fogyasztását, amelyet mérőórákon rögzít. Egyenleg jön létre a havi előlegek és a tényleges fogyasztás között. Adók, hálózati költségek és egyéb díjak hozzáadódnak, és ez az éves/végszámlához vezet.
Ha Ön felelős felhasználó, kérjük, fizessen eleget előre, és akár vissza is kaphat némi összeget a szolgáltatótól.
Ha meggondolatlan felhasználó, és energiát vagy vizet pazarol (pl. bekapcsolva hagyja a fűtést és nyitva hagyja az ablakokat, amikor nincs otthon; nem jelenti be és nem javítja ki a szivárgást), akkor biztosan jelentős összeget kell fizetnie.
A fűtési és villamosenergia költségek áttekintése érdekében összehasonlítottuk az általunk ismert lakástípusokat és a havi számlákat, és a következő következtetésre jutottunk: a jól szigetelt dupla üvegezésű, gázközponti fűtéssel felszerelt szálláshelyeken/lakásokban valószínűleg havi 150 eurós számlát kell fizetnie a fogyasztás fedezésére, és a felelős felhasználók akár vissza is kaphatnak pénzt.
Ami a vizet illeti, az ivóvízszolgáltatók 3 havonta számlát állítanak ki, és a becsült fogyasztás egy lakosra 60 euró. Ez változhat attól függően, hogy melyik régióban él.
Internet
Ha érkezéskor nincs internet kapcsolat az épületben, a támogató csapat segít. Igényeitől függően a havi előfizetés körülbelül 40-50 euróba kerül egy internetkapcsolatért. Ezeket a költségeket természetesen megoszthatja más lakókkal. Egyes szolgáltatók nem kötnek szerződést nem rezidensekkel. Tehát ha még nem regisztrált, kérjük, lépjen kapcsolatba Accent kapcsolattartójával.
Egyes szolgáltatók telepítési és/vagy aktiválási díjat számítanak fel, + előfordulhat, hogy várakozási időre van szükség a technikus érkezésére.
A szolgáltatótól és a szerződéstől függően előfordulhat, hogy a szerződés megszűnésekor vissza kell küldenie az routert a szolgáltatónak. A támogató csapat itt is segíthet.
Szemét, műanyag, üveg, papír
Belgiumban nagy jelentőséget tulajdonítanak a háztartási hulladék szelektív szétválogatásának és ártalmatlanításának. A papírt általában havonta egyszer-kétszer veszik át ingyen. A háztartási hulladékhoz vagy speciális zsákokat kell vásárolni a belga város hulladékkezelő cégének címkéjével, vagy fizetni kell egy konténerért. Utóbbi esetben több begyűjtést tartalmazó éves előfizetést kell fizetni, vagy súly szerint fizet. Fontos tudni, hogy konténeres hulladékgyűjtéskor a megfelelő címen kell bejelentkezni, különben nem kerül sor hulladékgyűjtésre.
A támogatási csapat tanácsadója el fogja magyarázni Önnek a részleteket, és az szemézszállítási napok naptárát Belgiumba érkezése után.
4.4 Biztosítás
Miután Belgiumban bérelt szállást, törvényileg köteles „tűzbiztosítást” kötni. Ezt a biztosítást a támogató csapat kezeli, és Ön megállapodhat abban, hogy évente egyszer, vagy havonta fizeti. Az árak változhatnak. Ez a biztosítás fedezi az ingatlanban esetlegesen előforduló károkat, mint például a víz, viharból adódóakat, stb.

5.3 Tömegközlekedés
Amint Belgiumban tartózkodik, és üzleti vagy szórakozás céljából egyik helyről a másikra kell utaznia, használhatja a tömegközlekedés széles hálózatát. Választhat napi retúrjegy, havi, negyedéves vagy éves jegy, illetve vonat-buszjegy, vonat-kerékpár jegy vagy „Bahncard” kombinációja rövidebb és ismétlődő úti célokra.
Emellett a kerékpározás nagyon népszerű, és a kerékpárutak infrastruktúrája jó a városokon belül és kívül egyaránt.
Manapság visszaeshet kerékpár- vagy elektromos lépcsőház-kölcsönző hálózatba is.
Vonat: https://www.belgiantrain.be/en
Busz/villamos: https://www.delijn.be
Busz/villamos : https://www.stib-mivb.be/index.htm?l=nl
Busz/villamos :https://www.letec.be/#/