A Rio Tejo-ra néző, meredek domboldalak által Lisszabon mindazt az élvezetet nyújtja, amit elvárnál mint Portugália legfőbb attrakcióját, de fele annyi zajjal, mint bármely más európai főváros. A gótikus katedrálisok, a fenséges kolostorok és a pompás múzeumok mind része a színes városképnek, de a felfedezés valódi élvezete andalogni Lisszabon keskeny utcácskáin, sikátorain.
2-2
3-1

Amint a fényes, sárga villamosok a kanyargós, fákkal szegélyezett utcákon haladnak keresztül, addig a helyiek gondtalanul sétálnak  a régi negyedekben, ahogyan azt évszázadok óta teszik.
Falusi pletykák a témák az öreg Alfama negyed nyilvános fürdőiben vagy piciny éttermeiben a friss kenyér és finom bor fölött, mialatt “fadistas” (Portugália tradícionális, melankólikus énekének előadója) énekel a háttérben.
Eközben a város más részein a látogatók és a helyiek Pessoa kísérteteit üldözik, 1930-as éveket idéző, melegfényű kávézókban, vagy sétálnak a tengerparton, amely valaha látta és ünnepelte Vasco da Gama visszatérését. Mégis, míg a történelem nagyon élénk az évszázados Lisszabonban, szelleme vitathatatlanul fiatalos.
A Bairro Alto dombtetőn több tucatnyi étterem és bár szegélyezi a keskeny utcákat, a reggae, az elektronikus zene  és a fado dallama tölti be a levegőt, és csábít a hajnalig tartó beszélgetésre, szórakozásra. Éjszakai bárok mindenhol, maximális hely-kihasználtsággal, akár a folyópart dokkjain, akár a 18. századi palotákban.

A lisszaboni tapasztalatok olyan sok dolgot magukban foglalnak, mint a friss péksütemények és a bica (expresso-kávé) élvezete a kis leveles téren, vagy a kirakatok nézegetése az elegáns Chiado-ban. Elvegyülni a helyiek között a szomszédos fesztivál forgatagában, vagy éppen a naplementét nézni a régi mór várból.
De Lisszabon közvetlen közelében is van mit felfedezni: Sintra varázslatos környezetét, a gyönyörű strandokat, és a hagyományos halászfalvakat.

Gyors tények:

Facts_001